Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Finomságok házilag elkészítve

2013.06.29

 

Gyuri bácsi, a füvesember üzenete

Tombol a nyár, erdő-mező tele szebbnél-szebb növényekkel. Minden dolgos kézre szükségünk van, hogy összegyűjtsük Önöknek a jövő évi náthaszezonra a mentát, apróbojtorjánt, az idegességre az orbáncfüvet. Ha most nem igyekszünk, nem lesz nyírfalevél a vesebajokra, aranyvessző a májproblémákra. Most gyűjthető az erdei málna levele is.

A hónap gyógynövénye: erdei málna
A hónap gyógynövénye: erdei málna
Csontritkulásra, méhizom erősítésre, hasmenésre, hasfájásra ihatjuk jóízű teáját egész évben. Nyáron hidegen fogyasztva frissítő szomjoltó, emellett erősíti immunrendszerünket is.
Bővebben
Július 20-21-én Bükkszentkereszti Gyógynövénynapok
Július 20-21-én Bükkszentkereszti Gyógynövénynapok
Kevesebb mint három hét múlva lesznek a hetedik Bükkszentkereszti Gyógynövénynapok. Értékes programokkal és nagy szeretettel várjuk Önöket ismét a gyönyörű Bükkbe!
Bővebben
Siker a könyvhéten
Siker a könyvhéten
Az írott szó ünnepén jelent meg Lopes-Szabó Zsuzsa új könyve A bükki füvesember nyomában, melyet a szerző dedikát az ünnepi könyvhétre látogatóknak.
Bővebben
Gyógyteák és önbizalom - a nyaralás elengedhetetlen kelléke
Gyógyteák és önbizalom - a nyaralás elengedhetetlen kelléke
A nyaralás előtt pakoljanak be a bőröndbe mindent: napolaj, esernyő és kényelmes cipő ne maradjon otthon. Mellé pedig tegyenek néhány csomag nélkülözhetetlen gyógyteát!
Bővebben
Gyógynövényszedés a nyár derekán
Gyógynövényszedés a nyár derekán
Talán sokan vannak Önök között, akik elgondolkoznak egy-egy gyógyteafőzés közben, hogy vajon hogyan került az a parányi növény abba a zacskóba. Vajon ki szedte? Vajon ki vágta fel?
Bővebben
Bővült honlapunk a GYIK-kel
Bővítettük honlapunkat a Gyakran ismételt kérdések (GYIK) füllel. Szeretnénk megkönnyíteni a teakészítést, a vásárlást – minden olyan információt feltettünk ide, amit gyakran kérdeznek tőlünk.
Bővebben

 


Ketchup készítése házilag

 
   
2013. június 29. szombat

Nem az egyszerűsége fogott meg a házi ketchup készítésének, hanem az, hogy sokkal finomabb, mint a bolti és nincs benne semmilyen tartósítószer sem! 

ketchup2Mivel nem szeretem elaprózni a dolgokat rögtön 5 kg paradicsomból készült a ketchup, így a nagyobb mennyiségek miatt senki ne akadjon ki!!!!

Hozzávalók
5 kg paradicsom, 2 nagy fej hagyma, 12 gerezd fokhagyma, kevéske olaj a megpirításhoz, 3 dl almaecet, 1 kávéskanál szegfűszeg (őrölt), 1 kávéskanál fahéj, 1 kávéskanál fekete bors, 2 kávéskanál só, 2 evőkanál mustár, kb. 30 dkg cukor, 10 dkg barnacukor.

Elkészítése
A paradicsomot jól megmostam és feldaraboltam. A hagymákat apróra vágtam és olajon megdinszteltem, erre jött rá az apróra vágott fokhagyma, amit szintén egy kicsit sütöttem az olajban. Ezután ráborítottam az összes paradicsomot egy nagy lábasba.

Következtek a fűszerek: fahéj, bors, só, szegfűszeg, majd az almaecet, cukrok, mustár. Főztem közel 1 órán keresztül, folyamatosan kevergetve. Már ekkor isteni ketchup illata volt, csak úgy terjengett az egész lakásban.

ketchup1Miután letelt az egy óra, az egész paradicsomos főzetet  paradicsompasszírozón átnyomtam, majd még botmixerrel összeturmixoltam. Következett egy hosszabb, 3 órás főzés, amíg el kezdett besűrűsödni az egész.
Ez nagyban függ attól is, hogy a paradicsom mennyire leveses. A főzési idő alatt sokszor átkevertem és többször kóstoltam, milyen az íze. Így került még bele cukor, só és almaecet is. De ez már egyéni ízlés dolga.

Mikor elég sűrűnek éreztem, a szószt forró üvegekbe töltöttem és száraz dunsztba helyeztem őket. Másnap egy üveggel óvatosan kivettem a dunsztból, hogy megkóstoljuk.
Nagyon finom lett, így megérte elkészítéséhez a hosszú időt eltölteni.

Forrás: szekimama.blogspot.hu